biletul zilei cu meciuri din fotbal biletul zilei pariuri biletul zilei de azi
  • 005 Revista Sport în România Nr. 5 (Format Digital)

Alcoolul şi sportul

 

Chiar şi un consum moderat de alcool înainte de un concurs poate afecta performanţa, în special acurateţea mişcărilor, echilibrul, viteza de reacţie, coordonarea complexă şi de fineţe şi procesarea informaţiilor. De asemenea, consumul de alcool influenţează în mod negativ şi forţa, rezistenţa musculară şi capacitatea aerobă

Virgil Ionescu

După cum sunt fumători în sport, puţini, dar există, la fel sunt şi consumatori de bere, vin sau alte băuturi spirtoase. Unii sportivi spun că o bere după antrenament reprezintă o metodă bună de refacere a depozitelor de carbohidraţi... Întrebarea este dacă putem consuma alcool (în special bere) înainte de mişcare şi dacă alcoolul are vreun efect negativ asupra performanţei. Haideţi să lămurim relaţia între alcool şi performanţa sportivă.

Afectează sistemul nervos central

Alcoolul pur aduce în organism 7 kcal/gram; dacă vorbim în termeni practici, o doză de 100 g de gin are 124 kcal, în timp ce 350 ml de bere conţin 146 kcal, 13 g de carbohidraţi, urme de vitamina B şi, în funcţie de brand, anumite doze de minerale. Tipurile de bere "light", sau fără alcool, au mai puţine calorii şi uneori mai puţini carbohidraţi. Conţinutul caloric al vinului este cam acelaşi pentru toate felurile de vin - un pahar de 100 ml de vin conţine aproximativ 72 kcal, 1 g de carbohidraţi şi mici cantităţi de vitamine şi minerale. Vinurile dulci pot conţine până la 90 kcal în 70 ml.

Alcoolul are un efect depresor asupra sistemului nervos central, ceea ce înseamnă că îi încetineşte funcţiile - cum ar fi memoria, percepţia vizuală şi vorbirea, per total diminuând capacitatea de funcţionare a întregului organism. În plus, diferenţa dintre cantitatea de alcool care te îmbată şi cea care te omoară este destul de mică. Motivul pentru care oamenii nu mor frecvent prin intoxicaţie cu alcool este că stomacul nostru este foarte sensibil şi apare rapid reflexul de vomă. Intoxicaţia acută cu alcool se manifestă prin tremor, anxietate, iritabilitate, greaţă şi comă, reducerea funcţiilor mentale, vertij, comă şi chiar deces. Alcoolismul cronic afectează toate organele, în special ficatul, inima, creierul, muşchii şi în plus poate produce deficienţe nutriţionale, incluzând aici tiamina, vitamina B6 şi calciul.

Scade performanţa sportivă

Pentru că alcoolul deprimă sistemul nervos central, el reduce capacităţile mentale şi fizice şi scade performanţa sportivă. Chiar şi un consum moderat de alcool înainte de un concurs poate afecta performanţa, în special acurateţea mişcărilor, echilibrul, viteza de reacţie, coordonarea complexă şi de fineţe şi procesarea informaţiilor. De asemenea, consumul de alcool influenţează în mod negativ şi forţa, rezistenţa musculară şi capacitatea aerobă. Un studiu arată că alergătorii care au băut alcool înainte de o probă de alergare pe bandă au înregistrat o frecvenţă cardiacă mai mare, niveluri mai crescute ale glicemiei şi chiar probleme în a termina cursa, comparativ cu cei care nu au băut alcool. Alcoolul face parte din lista substanţelor dopante, dar numai în anumite sporturi, cum ar fi tirul cu arcul sau pistolul. Se folosea de către sportivi pentru că se considera că în doze mici reduce anxietatea şi tremorul mâinilor, crescând astfel performanţa, însă în realitate are un efect negativ, pentru că reduce coordonarea mână-ochi, precum şi capacitatea de concentrare.

Crampe musculare

Oricum ai privi lucrurile, alcoolul este o otravă care îţi poate afecta corpul, dacă nu eşti atent. În funcţie de masa corporală pe care o ai, alcoolul reduce rezistenţa, forţa, capacitatea la efort aerobic, timpul de recuperare, capacitatea de a metaboliza grăsimile, dăunând chiar şi la creşterea masei musculare. Consumând des alcool, vei simţi efecte negative la nivelul sistemului nervos şi la creier. Să explicăm puţin! Primul simptom este pierderea forţei. Alcoolul, ajungând în sânge, provoacă deteriorări ale celulelor musculare prin inflamare şi ca atare nu se mai realizează o contracţie musculară optimă. Astfel, consumând alcool şi efectuând exerciţiile zilnice de forţă sau de rezistenţă, muşchiul va face crampe dureroase la contracţii şi apoi va avea nevoie de mai mult timp să se recupereze.

Pierdere rapidă de căldură

 Alcoolul se ştie că este un vasodilatator şi se va înregistra o pierdere rapidă de căldură, iar muşchiul, răcindu-se, va fi mai lent şi mai slab la contracţii. Alcoolul duce şi la un dezechilibru digestiv, pentru că va cere o eliberare mai mare de insulină, care va creşte metabolismul şi va produce mai mult glicogen (forma de acumulare a zahărului în ficat) şi, ca urmare, se va adăuga la stratul de grăsime, nefiind consumat. Ficatul este ca o rafinărie a corpului şi la capitolul alcool va căuta să detoxifieze, adică va lucra cu mult peste normalul lui, şi de aici probleme cu ficatul. Se recomandă a modera consumul de băuturi alcoolice şi a nu fi consumate înainte de a efectua exerciţiile fizice, dar nici imediat după acestea. Nu sunt deloc compatibile băuturile alcoolice cu mişcarea fizică, oricare ar fi abordarea. Gândeşte-te la sănătatea ta, şi nu la distrugerea ei!

Studiu pe 60 de voluntari

Ce se poate spune despre consumul de alcool şi bolile cardiovasculare? Este clar că un consum excesiv de alcool măreşte şansele de apariţie a bolilor de inimă, însă studiile arată că un consum moderat este asociat cu o reducere a incidenţei bolilor cardiovasculare. Consumul zilnic a 300 ml de bere sau 150 ml vin sau 45 ml tărie poate conduce la creşterea nivelului de HDL colesterol, o fracţiune a colesterolului care protejează împotriva bolilor de inimă. Specialiştii au descoperit că mişcarea poate încetini declinul cognitiv şi poate reduce schimbările neuronale negative, efecte ce sunt valabile doar în cazul consumului redus sau mediu de alcool.

La cercetare au participat 60 de voluntari, care au obţinut rezultate similare în urma procedurii de scanare a creierului. Înainte de începerea studiului, participanţii au spus care este nivelul lor de consum de alcool, dar şi câte exerciţii fizice obişnuiesc să facă săptămânal. După ce au analizat datele obţinute de la voluntari şi rezultatele scanării creierului, cercetătorii au observat că cei care obişnuiau să facă mişcare aveau mai puţine daune cerebrale decât cei sedentari, deşi ambele categorii consumau la fel de mult alcool.

,,Se ştie că persoanele care fac regulat mişcare au un risc mai redus de a avea probleme de memorie, de învăţare. În plus, exerciţiile pot proteja materia albă din creier de daunele asociate cu anumite afecţiuni, fie procesul de îmbătrânire. În cazul nostru, mişcarea este cea care poate reduce daunele pe care le poate provoca la nivel cerebral alcoolul”, a precizat Hollis Karoly, autorul studiului şi profesor la Universitatea din Colorado, SUA.

Camelia Potec, simbolul apei învingătoare

 

Noul preşedinte a Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec, are un program extrem de încărcat. Am găsit-o cu dificultate, fiind  cu bagajele în mână, după o şedinţă de aproape cinci ore cu antrenorii, pregătită să plece la Congresul FINA de la Kazan, unde este membră în Consiliul Sportivilor.

“Cel mai important lucru în noua postură este că sunt  lângă înot, sunt din nou lângă apă, lângă ce am iubit dintotdeauna. Asta mi-am dorit, nu consider această funcţie ca o obligaţie. E foarte mult de muncă, mai ales că lucrăm cu multe instituţii, MTS, COSR ş.a. E presiune din partea mea, pentru că mi-am propus obiective şi nu vreau să dezamăgesc. Voi încerca să relansez acest sport care mi-a adus atâtea satisfacţii ca sportivă. Faptul că sunt tânără constituie un avantaj, prin faptul că sunt foarte motivată. Dar ar putea reprezenta un dezavantaj, fiindcă nu am mai avut de-a face cu aşa ceva”, începe discuţia cel mai tânăr preşedinte de federaţie din România (născută la 19 februarie 1982).

Înotând printre peştişori şi regulamente

Biroul preşedintelui FRNPM este plin de regulamente şi statute. “Cami” spune că în ultima vreme nu a apucat să citească nimic altceva decât ce e pe masă şi mult de pe Internet, dar totul legat doar de federaţie. “Abia am mai apucat să merg cu mama la filmul “12 ani de sclavie”. Îmi plac filmele care se bazează pe întâmplări reale. Dar mamei nu i-a plăcut, a zis că nu mai merge niciodată la film cu mine”, spune zâmbind fosta campioană olimpică.

Camelia a fost prezentă la sfârşitul anului trecut alături de alte vedete din sport la Crosul Patriarhiei, la Curtea de Argeş şi la alte acţiuni caritabile. “Cred în Dumnezeu. În niciun caz nu mă duc să cer ceva, mă duc doar când sunt liniştită, ca să mă reculeg şi să mulţumesc lui Dumnezeu pentru ce am. Spre exemplu, înainte de JO de la Atena am fost la biserică cu Doina Sava. Pur şi simplu n-am cerut nimic, doar am aprins o lumânare şi i-am mulţumit lui Dumnezeu că sunt sănătoasă şi nu mai am probleme cu umărul.

Dacă biroul preşedintelui este plin de regulamente, pe zidul din spatele fotoliului se află un superb tablou cu Camelia parcă plutind printre peşti, imagine care simbolizează unul din cele 5 elemente ale naturii, Apa. Tabloul a fost creat pentru Marele Bal Caritabil Edelweiss – în beneficiul Hospice Casa Speranţei.  Acolo au fost licitate, în exclusivitate, 6 lucrări realizate în cadrul proiectului Style & Nature, Elements, care i-a avut ca protagonişti pe Dumitru Prunariu, Andreea Răducan, Ioan Nemţoi, Ioan Bolborea, Nicolae Moldovan şi Camelia Potec, în ipostaze inedite, fiecare dintre aceştia reprezentând un element al naturii. Camelia a simbolizat Apa – mereu învingătoare, de neoprit, iar tabloul aflat deasupra biroului este o copie a acelei lucrări.

Rezultatele vor veni din nou la JO din Tokyo 2020

Ultimele medalii olimpice la nataţie au fost obţinute la JO 2004, la Atena, unde Camelia Potec a cucerit cununa cu lauri la 200 m liber. Cu o ediţie în urmă, la JO de la Sydney 2000, Diana Mocanu devenise dublă campioană olimpică, la 100 şi 200 m spate. Au urmat olimpiadele de la Beijing şi Londra, vin JO de la Rio, în 2016, însă reprezentarea internaţională a înotătorilor români a lăsat de dorit.

“E drept, nataţia românească duce lipsă de rezultate de ceva timp. Apoi, din ce în ce mai puţini sportivi iau startul la principalele competiţii internaţionale, ca să nu vă mai vorbesc de lipsa medaliilor. Am venit în fruntea acestei instituţii tocmai în ideea de a reconstrui ceea ce a fost înainte, pentru a da curaj, pentru a sprijini noile talente. Acest lucru nu se va vedea la Rio, dar sper ca până la Tokyo, în 2020, rezultatele să se vadă. Din echipă fac parte Viorel Bitang, secretarul general al federaţiei, iar printre cei 11 membri ai Biroului se găseşte şi Mihai Leu. Urmează să fie scos la concurs postul de antrenor federal. “Mai e şi domnul Viorel Păunescu, preşedintele de onoare al federaţiei, care ne ajută enorm în continuare. Este ca un al doilea tată pentru mine. La Pentatlon Modern am un specialist pe care mă bazez, antrenorul federal Mitică Spârlea. Împreună vom face un program mai bun pentru pregătire, pentru a atrage sportivii către pentatlon”

Bazine omologate internaţional şi programe pentru copii

 “Din fericire, nu ducem lipsă de copii care vin să practice înotul. Dar infrastructura trebuie serios dezvoltată. Înotul este un sport frumos şi extrem de util pentru sănătate. Şi se împleteşte foarte bine cu învăţatura. Eu am ales să fac Facultatea de Economia Turismului Intern și Internațional, gândindu-mă că ăsta este un domeniu în care mi-ar plăcea să activez după ce termin cu sportul de performanță. În momentul de față sunt în ambele domenii pe care le iubesc, sportul (natația) şi turismul. Hotelul plutitor de care se ocupă tatăl meu e acum la Brăila, dar îl vom muta la anul la Tulcea. Acolo am şi un mic muzeu cu trofee câştigate de-a lungul carierei. Părinții mei și-au dorit să fac școală în primul rând. După ce am început înotul de performanță am făcut o înțelegere cu ei, puteam să mă duc la antrenamente cât timp  aveam note de la 8 în sus”, spune Camelia, legat de modul cum se împacă nataţia cu şcoala. Unul dintre principalele obiective ale preşedintelui FRNPM este omologarea internaţională a bazinelor din România, pentru a putea găzdui competiţii internaţionale. “Bazinele vor fi omologate de către o comisie FINA. Campionatele Naţionale se vor transforma în Campionate Internaţionale şi vom avea invitaţi sportivi din străinătate. Apoi, până în 2016, vom organiza la noi Balcaniada pentru juniori. Există fonduri europene, sunt sigură că există şi oameni care iubesc acest sport, iar eu sunt aici ca să-i găsesc.”

Un alt punct din programul de revitalizare al nataţiei este alcătuirea unei Comisii de Onoare a sportivilor, care va fi compusă din foşti înotători cu rezultate, precum Diana Mocanu, Beatrice Câșlaru, Anca Pătrășcoiu ş.a. “Deja la Campionatele Naţionale am reuşit să îi strângem pe toţi medaliaţii olimpici”.

Sydney - prima în top, Atena - de suflet

 “Pentru mine Sydney rămâne prima competiţie de top. Atena va rămâne sufletește cea mai frumoasă amintire, cu medalia de aur la 100 liber. Primul concurs? La 11 ani, la Brăila, cel mai bun loc, locul 11, la 100 bras. Prima medalie în România nu mai știu când am cucerit-o, dar îmi amintesc prima mare medalie internațională, cea obţinută la FOTE – Bath (Anglia), în 1995, când aveam 13 ani,”, spune Camelia, legat de amintirile celor patru Olimpiade la care a participat, de competiţii şi medalii.

Regrete dar şi bucurii

În decizia Cameliei de a renunţa la sportul de performanţă pentru funcţia de preşedinte al federaţie există atât lumini, cât şi umbre.

“În competiţie pot să revin oricând. N-am renunţat la gândul să revin la concursuri! M-am lăsat pe ultimul loc ca sportivă, ăsta e regretul meu. Am tot timpul bazinul lângă mine, dar nu reuşesc să intru în apă mai mult de 3 ori pe săptămână. Asta e, dar în noua mea postură cel mai mult mă bucur că am timp să fiu femeie!”

FC Liverpool în România anului 1936

 

În anul 1936, FC Liverpool era mai curând o echipă modestă, aflată la al 44-lea an de la înfiinţarea sa, care nu ocupa de regulă decât unul dintre locurile codaşe ale primei ligi engleze: locul 19 în 1935, 18 în 1936, din 20 de echipe participante! Între jucători se distingea Fred Howe, golgeterul echipei, dar şi un anume... Matt Busby*,  un fundaş dreapta abia transferat de la Manchester City pentru suma de 8.000 de lire sterline.

Managerul lui FC Liverpool la acea vreme era George Patterson, iar căpitanul echipei era Ernie Blenkinsop. Liverpool se afla într-un turneu de pregătire ... est-european înaintea sezonului, turneu început la Praga (4-2 cu Prageu Selec. XI), continuat la Belgrad (1-5 cu Gradjanski, 2-0 şi 2-3 cu Beogradski SK, meci în care arbitrul i-a „distrus” pe oaspeţi! ) şi încheiat în România prin cele două meciuri cu Venus şi Ripensia. Selecţionata oraşului Praga şi formaţia Gradjanski se confundau practic cu selecţionatele naţionale ale Cehoslovaciei şi Iugoslaviei!

1 iunie 1936:

Venus Bucureşti – FC Liverpool 1-4

(Gavrilescu 65/Hanson 20, Howe 46, 60, Bush 87)

Au fost peste 2.000 de spectatori la antrenamentul englezilor, pe Arena Venus, cu zi înainte de meci. Cu acelaşi prilej stadionul pe pe Splaiul Independenţei a fost mărit, ajungând pe cifra de 25.000 de spectatori, ceea ce putea reprezenta pe acele vremuri o audienţă remarcabila. Din păcate în ziua meciului a plouat torenţial şi în tribune n-au fost mai mult de 10.000 de oameni. FC Liverpool a jucat în tradiţionalul echipament alb-roşu, iar Venus cu tricouri negre. Englezii au cerut să nu fie permise înlocuiri în timpul meciului, iar arbitrul întâlnirii (un anume domn Iancu Ceaureanu) a acceptat această condiţie. Era de altfel, pe atunci, regula jocurilor internaţionale oficiale!

Venus: Ghenea – Sfera, Albu – Bărbulescu, Eissenbeiser, Mihăilescu – Gruin,  Gabrielescu, Sepi, Petea Vâlcov, Unguroiu.

Meciul, disputant luni, 1 iunie, a fost fără mare istoric, fotbaliştii englezi câştigând uşor, la o diferenţă de scor care putea fi chiar mai mare dacă portarul Ghenea n-ar fi apărat câteva mingi foarte dificile. Cel mai bun jucător al echipei gazdă a fost însă fundaşul stânga Albu, remarcat chiar de managerul lui FC Liverpool, George Patterson.  

2 iunie 1936:

Ripensia Timişoara – FC Liverpool 1-2

(Dobai 35/Hanson 42, Roberts 87)

Meciul cu Ripensia, cea mai bună echipă românească a momentului, formată practic din majoritatea jucătorilor echipei naţionale, a fost considerat evenimentul anului în fotbalul românesc. Arbitru: dl. Denis Xifando din Bucureşti.

Ripensia (tricouri albastre, chiloţi albi): Pavlovici – Burger, Hocksary - Chiroiu, Cotormani, Lacatos - Bindea, Beke, Ciolac, Petea Vâlcov, Dobai. De remarcat că Petea Vâlcov fusese „împrumutat” pentru acest meci de la marea rivală, Venus.

FC Liverpool: Hobson – Blenkinshop, Dobbs – Busby, Bradshow, Bush – Nierwerhurst, Taylor, Howe, Robert, Hanson. 

De aceasta dată, lucrurile au fost total diferite, faţă de meciul disputat cu o zi înainte. Ripensia a dominat clar, însă neşansa şi experienţa mult superioară a englezilor a făcut ca scorul final să le fie nefavorabil gazdelor. Este adevărat că FC Liverpool se afla la sfârşitul unui turneu destul de obositor şi că jucase numai cu 24 de ore înainte meciul cu Venus. Dar şi românii nu s-au făcut de râs, Gazeta Sporturilor titrând a doua zi, pe prima pagină a ziarului: „Englezii nu au meritat victoria, dar ei sunt totuşi mai buni decât cea mai bună echipă românească”. Edificatoare pot fi, de asemenea, declaraţiile consemnate după meci de reporterii ziarului (am păstrat desigur ortografia timpului). D. Richards: „Matchul a fost pasionant. Am câştigat pentru că linia noastră de atac a fost mai eficace. Arbitrul matchului este unul dintre cei mai buni arbitri din câţi am văzut conducând pe continent”. Dl. Denis Xifando (arbitrul partidei): „Am fost pe nedrept înjurat de public (!). Am condus matchul cât se poate de obiectiv. La cornerul unde am dat fault, Dobai – cu toate că i-am atras atenţia, înainte de a se bate – a continuat să faulteze. Mă mir că un jucător de talia lui, pe care nu-l cunosc de eri, a înţeles să se poarte astfel, atâţând galeria contra mea”. Dl. Ing. Balaci (din conducerea clubului timişorean – n.n.): „Ripensia s’a resimţit puţin de pe urma matchului de Duminecă şi în ciuda introducerii lui Petea Vâlcov, absenţa lui Schwartz s’a făcut resimţită. Rezultatul este real, ceeace nu înseamnă totuş că cu puţin noroc victoria ne putea surâde nouă. Sunt fericit că am putut prezenta publicului bucureştean, footballul britanic”. Eugen Konrad, antrenorul Ripensiei: “A fost un match foarte greu. A câştigat echipa mai norocoasă”. Fred Howe: “Echipa noastră nu a jucat ca în ajun. S’a resimţit de pe urma matchului cu Venus”. Ciolac: “Am pierdut cu ghinion. Am jucat mai cavalereşte decât englezii”. Niewenhuys: “A fost un match greu. Am câştigat la mare luptă”. Dobai: “Englezii au jucat prea brutal şi nu am pierdut decât din cauza ghinionului”.

Pentru succesele din România, jucătorii englezi au primit câte patru lire de fiecare victorie.  Această primă era un fel de bonus, regula pentru campionatul intern fiind, la acea dată, câte două lire de meci câştigat! A doua zi, consemnează ziarul, englezii au plecat la Sinaia, unde au rămas până seara. Spre a continua apoi drumul cu Orient Express-ul, străbătând între continentul european.

 

* Scoţianul Alexander Matthew Busby (mult mai cunoscut ca Sir Matt Busby) avea să joace la Liverpool până în anul 1941. El va deveni peste ani managerul care va construi marea echipă a lui Manchester United, club la care a antrenat între 1945 şi 1969.

Iubitorii sportului au din nou motive de bucurie – a apărut numărul 5 al revistei de educaţie şi cultură “Sport în România”, pe luna februarie 2014

Din sumarul acestui număr spicuim, printre altele:

– Interviu cu secretarul de stat MTS, Carmen Tocală, care vorbește despre starea sportului românesc, despre schimbările anunţate în viitorul apropiat și îndepărtat și despre o nouă abordare a sportivului care face imagine ţării şi Material cu preşedintele Federaţiei Române de Nataţie, Carmen Potec;

–  Materiale Despre cea mai bună arbitră de tenis din România, Mihaela Testiban, cu Mirela Lavric, triplă campioană mondială de junioare, care a rămas una dintre puţinele speranţe ale atletismului  pentru JOl de la Rio, cu Jucătorul campioanei CSM Oradea, Tiberiu Negrean, Care a fost desemnat cel mai valoros sportiv din 2013, de către FR de Polo şi cu Petruţ Florescu, pilotul care bate la porţile Formulei 1

-Reportaje cu Liceul cu Profil sportiv “Mircea Eliade” din Bucureşti, care este la standarde UE,  despre educaţia fizică şi sport la Români, despre ameninţările de la JO de iarnă Soci analiza situaţiei pugilistului Lucian Bute , Material despre ameninţările de la JO de iarnă Soci

– Material despre succesul echipei feminine de spadă a României, care a deschis anul 2014 cu o victorie mare la Doha, în Cupa Mondială Şi despre Cercetătorul Român, Adrian Bejan, care a dezlegat Misterele Sportului

– Material DESPRE Asociaţia Presei Sportive din România,  la 86 de ani ŞI despre FC Liverpool, ÎN ROMÂNIA ANULUI 1936

005 Revista Sport în România Nr. 5 (Format Digital)

  • Cod produs: rev_sir_5
  • Valabilitate: In Stoc
  • 13.96RON

  • Fara TVA: 12.81RON