biletul zilei cu meciuri din fotbal biletul zilei pariuri biletul zilei de azi
  • 020 Revista Sport în România Nr. 20 (Format Digital)

Box

O bătaie de multe milioane

 

Floyd Mayweather şi Manny Pacquiao au spart toate recordurile financiare pentru un meci de box, într-o partidă care a generat venituri cât bugetul pe 28 de ani al Ministerului Tineretului şi Sportului din România, de care depind peste 60 de federaţii sportive

 

Daniel Ion

Aşteptat şi solicitat timp de cinci ani de către fanii boxului din întreaga lume, „meciul secolului” la categoria semimijlocie a profesioniştilor, dintre Floyd Mayweather şi Manny Pacquiao, a avut loc pe 2 mai, pe MGM Grand Arena din Las Vegas. Cu o întârziere la primul gong de aproape o oră, din cauza unor probleme la reţeaua pay-per-view, în care meciul putea fi văzut în America de cei dispuşi să plătească 99 de dolari (şi au fost 4,4 milioane de plătitori!), meciul a intrat în istorie, drept cel mai scump din toate timpurile, cu o reţetă financiară de peste 500 de milioane de dolari. Numai bursele celor doi pugilişti s-au ridicat la 300 de milioane de dolari, din care Mayweather a primit 180 milioane de dolari plus sponsorizări şi reclame de încă 45 de milioane de dolari.

În ring s-a impus americanul, cu decizie unanimă: 118-110, 116-112 şi 116-112 – el devenind câştigătorul unei centuri care conţine 3.017 pietre preţioase,  campion absolut al versiunilor WBC, WBA şi WBO, ultima deţinută până acum de Pacquaio. În sală majoritatea spectatorilor au fost de partea filipinezului, care a părut mai dornic de luptăşi a căutat mai mult să-şi doboare adversarul, iar în faţa televizoarelor fanii nobilei arte au fost mai degrabă dezamăgiţi de „meciul secolului”.

Specialiştii boxului au apreciat însă tacticile şi tehnicile de luptă desăvârşite ale celor doi pugilişti, considerându-l o adevărată demonstraţie de box. „Pacquaio are mai mulţi simpatizanţi pentru că este mai bătăios şi caută lupta, însă atunci când priveşti un meci de box, trebuie să te detaşezi, să uiţi de simpatii. Mayweather a fost mai precis în lovituri. Tactic a controlat meciul. Fizic a fost peste Pacquiao. S-a văzut foarte clar asta mai ales în ultimele două runde”, a spus fostul campion mondial Mihai Leu. “Pentru un antrenor de box acest meci a fost unul de manual. Artă. Disciplină tactică, tehnică desăvârşită, lovituri impecabile, forţă, viteză, eschive, tot ce şi-ar putea dori un antrenor să vadă la un elev de-al său”, a mărturisit şi Valentin Vrânceanu, antrenorul principal al lotului naţional de box tineret al României.

 

Declaraţii

 

„Am câştigat peste 225 de milioane de dolari la acest mec. Sunt un învingător. Pacquaio este un luptător învins. Este o diferenţă între un luptător măreţ şi cel mai bun din toate timpurile. Am dovedit că sunt cel mai bun. Dacă mă mai bat cu el de 100 de ori, o să câştig de 100 de ori. Pur şi simplu sunt mai bun” (Floyd Mayweather)

 

„Am crezut că am cîştigat meciul. L-am lovit de foarte multe ori şi chiar am crezut că l-am bătut. N-am forţat mai tare în ultimele două runde, credeam că nu mai are rost să atac pentru că sunt în avantaj” (Manny Pacquiao)


Cifre

 

104.166 dolari pe secundă a câştigat Mayweather în urma meciului cu Pacquaio, adică la fiecare 3 secunde cât bugetul Federaţiei Române de Box pe un an.

 

2707 este anul până la care FR Box ar avea bugetul asigurat numai din veniturile lui Mayweather la acest meci. Americanul a câştigat în partida cu Pacquaio bugetul întregului box românesc pe 692 de ani.

 

4,4 milioane de oameni au acceptat să plătească nu mai puţin de câte 99 de dolari pentru a vedea live acest meci.

 

71 de milioane de dolari au obţinut organizatorii numai din vânzarea de bilete la acest meci.

 

60 de secunde au fost suficiente pentru ca stocul de bilete la acest meci de pe MGM Grand Arena din Las Vegas să se epuizeze. Sala are o capacitate de 16.800 de locuri, motiv pentru care şi pe piaţa neagră cererea a fost extrem de mare, un tichet ajungând şi la 130.000 de dolari.

 

400 de milioane de dolari a câştigat Pacquaio din box.

 

Extravaganţe marca Floyd

Are în permanenţă asupra sa 1 milion de dolari cash, într-un rucsac pe care nu se sfieşte să-l ţină deschis pentru „a face impresie”.

Are două parcuri auto, fiecare cu aproape 50 de maşini de lux, unele cu o valoare şi de 2 milioane de dolari. Pe cele albe le ţine la vila sa din Miami, iar pe cele negre la vila din Las Vegas.

Postează des pe internet poze în care stă, la propriu pe stive de bani.

Poartă o singură dată o pereche de încălţări sau boxeri, după care îi aruncă sau îi face cadou angajaţilor din hotelurile în care stă.

Are un avion privat, dar o parte din staff-ul şi apropiaţii săi merg după el cu diverse curse de linie, pentru că lui Mayweather îi e frică să nu se prăbuşească avionul fiind prea plin.

Pariază sume astronomice, afişând un bilet la pariuri cu un meci de fotbal pe care a mizat 1,1 milioane de dolari, câştigând 2,1 milioane.

Şi-a făcut proteze dentare pentru box cu diamante.

Are o colecţie de ceasuri care valorează peste 6 milioane de dolari.

 

„Meciul secolului” cu numărul 10

Potrivit publicaţiei „The Ring Magazine”, începând din 1927 şi până la întâlnirea dintre Floyd Mayweather şi Manny Pacquiao, inclusiv, au fost 10 meciuri ale secolului în „nobila artă”, astfel:

- Jack Dempsey (SUA) - Gene Tunney (SUA) - 22 septembrie 1927 - la  Chicago. 100.000 de spectatori au dorit să asiste la o a doua întâlnire între cei doi grei, încheiat cu o nouă victorie a lui Tunney.

- Joe Louis (SUA) - Max Schmeling (Germania), 22 iunie 1938 - la New York. Cu doi ani în urmă Schmeling i-a aplicat lui Louis prima înfrângere din carieră. Luis a fost chemat la Casa Albă înainte de meci şi „rugat” de Roosevelt să „batem Germania”. Americanul l-a doborât pe german în 124 de secunde.

- Marcel Cerdan (Franţa) - Jake LaMotta (SUA), 16 iunie 1949 - la  Detroit. Cerdan abandoneazăîn runda a 9-a, după ce-şi luxase umărul în prima repriză. Revanşa este stabilită în acelaşi an, dar nu mai apucă să se desfăşoare, întrucât iubitul celebrei Edith Piaf moare într-un accident aviatic.

- Mohamed Ali (SUA) - Joe Frazier (SUA), 8 martie 1971 - la New York. Ambii neînvinşi până la această întâlnire oferă unul dintre cele mai dure meciuri de box din istorie, la final, învingătorul (Frazier) ajungând la spital. A fost primul meci de titlu mondial profesionist televizat în România.

- Mohamed Ali (SUA) - George Foreman (SUA), 30 octombrie 1974 - în Zair, la Kinshasa. Ali îşi recuperează titlul de campion mondial al greilor, învingându-l pe Foreman prin KO în runda 8.

- Mohamed Ali (SUA) - Joe Frazier (SUA), 1 octombrie 1975 - la Manilla. La încheierea celei de-a 14-lea runde, Ali vrea să abandoneze, dar antrenorul se face că nu vede gestul. La încheierea pauzei, antrenorul lui Frazier decide să-şi oprească elevul, care avea ambii ochi închişi, şi figura tumefiată de lovituri. Ali, declarat învingător prin abandon, a mărturisit mai târziu că acest meci a fost experienţa cea mai apropiată de moarte prin care a trecut.

- Marvin Hagler (SUA) - Sugar Ray Leonard (SUA), 6 aprilie 1987 - la  Las Vegas. O decizie controversată i-a adus lui Leonard titlul WBC al mijlociilor şi l-a trimis pe Hagler la pensie, la 33 de ani.

- Mike Tyson (SUA) - Evander Holyfield (SUA), 28 iunie 1997 - la Las Vegas. Tyson este descalificat după ce-l muşcă de ureche a doua oară pe adversarul său.

- Floyd Mayweather (SUA) - Oscar de la Hoya (SUA), 5 mai 2007 - la Las Vegas. De La Hoya, "pierde strâns, la puncte.

Culturism

 

Fetele cu ”muşchi” de aur

 

Romeo Chiriac

 

Fiind un sport ce are ca scop dezvoltarea masei musculare, folosind o combinaţie între ridicarea de greutăţi şi mărirea aportului de calorii, culturismul nu pare tocmai un sport specific femeilor. De aceea, o parte a reprezentantelor sexului frumos se tem că dacă vor practica culturismul ar face prea multă masă musculară, care le va estompa feminitatea. Atât bărbaţii, cât şi femeile au acelaşi număr de muşchi în corp, care reacţionează identic atunci când sunt supuşi antrenamentelor de forţă. Însă, există şi o diferenţă: prezenţa testosteronului în corpul bărbaţilor, care este un hormon ce joacă un rol foarte important în construcţia musculară. Iar femeile au în schimb estrogen, un hormon care contribuie la depozitarea grăsimilor în organism. Totusi, există femei care se simt atrase de culturism si fac din acesta o adevarată pasiune sau un mod de viaţă. Şi în rândul reprezentantelor sexului frumos din România a pătruns culturismul, ba, mai mult, acestea au început să cucerească şi medalii internaţionale.

 

4 medalii de aur, 3 de argint şi una de bronz

Circa 200 de sportivi din 6 ţări au concurat la Campionatul Balcanic de Culturism şi Fitness de la Reghin. O astfel de competiţie a fost organizată pentru a doua oară în ţara noastră şi pentru a 24-a oară în Europa, prima ediţie românească având loc în anul 2000, la Bistriţa Năsăud. Misiunea preşedintelui Federaţiei de Cultursim şi Fitness din România, Gabriel Toncean, de a convinge Federaţia Internaţionale de Bodybuilding şi Fitness să aprobe din nou organizarea în ţara noastră a unui astfel de eveniment, nu a fost deloc uşoară. Însă efortul lui a fost răsplătit pe măsură, fetele noastre obţinând patru medalii de aur, trei de argint şi o medalie de bronz. Laura Cupşa a luat aur la categoria Fitness, Andra Moscu la Bikini Fitness junioare iar Oana Diana Betrix a reuşit 2 medalii la categoria Bikini Fitness. De altfel, şi băieţii români au obţinut rezultate notabile. Sportivii au concurat la 26 categorii de concurs, printre care Culturism, Men’s Physique, Fitness Feminin sau Bikini Fitness, concursul fiind considerat cel mai important în vederea pregătirii sportivilor pentru Campionatele Europene care vor avea loc în perioada 13-18 mai, la Santa Susana din Spania.

 

„Ţăndărică” a încălzit atmosfera

“Campionatul Balcanic de Culturism şi Fitness, desfăşurat la Reghin în perioada 1-3 mai, a fost un real succes, atât prin participarea unui număr mare de concurenţi cât şi a unui public iubitor şi bine informat, care a umplut până la refuz sala mare a Casei de Cultură orăşeneşti, gazda competiţiei. Iar lucrul cel mai important este faptul că, după încheierea competiţiei, un număr de 25 de culturişti români privesc lumea cu ochi de campioni, ţara noastră clasându-se pe locul al doilea pe naţiuni, la numai un punct distanţă de Bulgaria, prima clasată”, a declarat Gabriel Toncean, preşedintele Federaţiei de Cultursim şi Fitness din România.

A fost prezent la Reghin şi preşedintele Federaţiei Balcanice de Culturism şi Fitness, Nenad Vuckovici, care a apreciat modul cum a fost organizată competiţia. În cadrul festivităţii, profesorul Gabriel Toncean a primit o distincţie din partea Federaţiei Balcanice. Imnul naţional al României a fost interpretat de artistul reghinean Florin Vos. După festivitatea de deschidere cei prezenţi în sală au avut parte de un spectacol de lumini şi percuţie, oferit de Ovidiu Lipan Ţăndărică. Pauzele dintre întreceri au fost umplute cu recitalurile susţinute de Morris şi componentele trupei Bambi. Evenimentul a fost prezentat de Roxana Ciuhulescu, iar banii adunaţi din vânzarea biletelor au fost donaţi pentru tratamentul de care are nevoie un copil bolnav de leucemie, Luca Ungur, în vârstă de 3 ani, din Reghin.

 

Rezultate:

Fete -

Fitness - open category

locul 1 -  Laura Cupşa

locul 2 - Florina Cernat

 

Bikini fitness up to 163 cm

locul 3 - Alexandra Prutianu

 

Body fitness - open category

locul 2 - Florina Jancu

 

Junioare Bikini Fitness up to 163 cm

locul 1 - Andra Moscu

locul 2 - Ambra Dumitru

locul 3 - Andreea Toncean

 

Junioare bikini fitness over 163 cm

locul 1 - Oana Diana Beatrice

 

Junioare Bikini Fitness overall

locul 1 - Oana Diana Beatrix

 

Băieţi -

 

bodybuilding up to 70 kg

locul 2 - Ciprian Solzaru

 

bodybuilding up to 90 kg

locul 2 - Sergiu Geantău

locul 3 - Cristian Ştefan

 

up to 100 kg

locul 2 -  Feri Andrasoni

locul 3 - Valentin Măgurean

 

bodybuilding over 100 kg

locul 1 - Zi-Makanda- Alain N'Giuwu

 

psysique up to 178 cm

locul 3 – Paul Alexandru Pop

 

psysique over 178 cm

locul 2 – Dan Onigoaie

 

fitness - open category

locul 1 – Răzvan Sindelaru

locul 2 – Gabriel Tănasă

locul 3 Constantin Coteţ

 

bodybuilding masters - open category

locul 2 – Sorin Fritea

 

juniori bodybuilding up to 75 kg

locul 1 – Paul Rusz

locul 3 – Antonescu Cosmin

 

classic bodybuilding up to 175 cm

locul 1 – Cristian Berciu

10 mai va fi de-a pururi!

Maratonul Regal, ediţia a IV a

 

            Maratonul Regal a devenit un eveniment sportiv tradiţional, care se organizează în fiecare an pe 10 mai, de Ziua Regalităţii în România, cu sprijinul Casei Regale a României. Se ştie că data de 10 mai a fost în perioada 1867-1947 Ziua Naţională a României. În istoria României, data de 10 mai a marcat de trei ori etape importante în constituirea statului român modern, cu un sistem democratic bazat pe libertate ca sursă a dezvoltării cultural-spirituale: pe 10 mai 1866 Carol I devine domnitor al României, la 10 mai 1877 este publicată Declaraţia de Independenţă a României, iar pe 10 mai 1881 România s-a proclamat Regat, devenind astfel egală statelor europene civilizate.        Maratonul Regal comemorează curajul şi dedicaţia celor care au participat la construirea statului modern român, precum şi rolul Casei Regale în consolidarea identităţii naţionale.  

Peste 400 de alergători la start!

            Ca în fiecare an, Maratonul Regal s-a desfăşurat în zona Bd. Kiseleff – Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor - parcul Herăstrău - Şoseaua Bucureşti – Ploieşti, pe un traseu de 10,5 km. Startul, sosirea şi ceremonia de premiere au avut loc la Palatul Elisabeta. Este de remarcat că în acest an organizatorii au înregistrat o cifră record de participanţi, pe listele de concurs înscriindu-se circa 400 de alegători, practic dublul numărului de sportivi înregistraţi în 2014. De asemenea, a fost organizată o cursă specială pentru copii,  cea de orientare sportivă, pentru copii de 10-14 ani, pe distanţă de 1-2 km. Proba s-a desfăşurat în Parcul Herăstrău, zona dintre intrarea Charles de Gaulle şi Arcul de Triumf. Un alt grup de copii atleţi a alergat într-o ştafetă-marton de 42 de km.

Traseul de alergare este unul deosebit, deoarece trece pe lângă obiective turistice importante ale Bucureştiului: Arcul de Triumf, Piaţa Regelui, Piaţa Victoriei, Statuia Aviatorilor, Piaţa Charles de Gaulle, Parcul Herăstrău, Pod Băneasa, Casa Presei, Palatul Elisabeta. Traseul a fost astfel ales încât peste 80% să se desfăşoare la umbră. Fiecare participant a primit un tricou official, iar cei care au izbutit să încheie cursa au primit medalii de finisher deosebite, cu două feţe, placate cu argint patinat.

De remarcat că startul cursei de maraton a avut loc în prezenţa Alteţei Sale Regale Principelui Radu, iar festivitatea de premiere s-a desfăşurat în prezenţa ASR Principesa Moştenitoare Margareta. Toţi participanţii au primit apoi o invitaţie de participare la Garden Party-ul organizat în aceeaşi zi de Casa Regală a României la Palatul Elisabeta, cu ocazia Zilei Regalităţii.

Daniel Lixandru, organizatorul principal al evenimentului, reprezentând Asociaţia “Corporeamia” Bucureşti, ne-a declarat că unul dintre motivul principale ale organizarii Maratatonului Regal este acţiunea intitulată I love sport. Prin această acţiune spune Lixandru, dorim să sprijinim proiecte care să-i încurajeze pe copii să facă sport. Sunt în fapt patru  proiecte pe care le  susţinem: “Jocurile cartierului”, “Orientare sportivă, “Echipament pentru copii atleţi” şi “Master sport”. Cel mai important dintre toate rămâne însă, fără îndoială, Maratonul Regal şi tocmai de aceea ne bucurăm că am ajuns deja la cea de-a patra ediţie a competiţiei”. 

Să mai notăm că în 2016 Maratonul Regal se va organiza la Sinaia, la Palatul Peleş, cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de Regalitate. 

Din sumarul numărului 20 al revistei “Sport în România”, din luna mai, spicuim interviul cu Iolanda Balaş-Söter – „Ca să avem sportivi, trebuie să avem mai întâi stadioane! Trebuie să le oferim condiţii tinerilor ca să vină spre sport“ și editorialul „Tenis şi patriotism“, ambele materiale semnate de Dumitru Graur. De asemenea, în acest număr al revistei de cultură și educație sportivă puteți citi reportaje despre tenis – “Pe când un român învingător la Bucureşti?”, “Mergea spre Turneul Campionilor“ și “Să înceapă balul la Roland Garros“, olimpism – “SportDezaccord“ și COSR – “Un an bogat: buget olimpic triplat!“, handbal – “Regina semicercului“, “Baia Mare, monopol pe Cupa României“ și “Viitorul e la CSM Bucureşti“, gimnastică – “Steluţele gimnasticii, la primul lor concurs“, şah – “Campionatele Europene la dezlegări probleme“, “Regina şahului românesc“ și “Un copil de top mondial“, baschet – “Turnurile Chindiei“, volei – Titlul a ajuns în „Mica Romă“,  kaiac-canoe – “Speranţe pentru Rio“, culturism – Fetele cu „muşchi“ de aur, special olympics – “Taekwondo, sensul vieţii“, wings for life – “Cursă pentru viaţă“,  atletism – “Forrest Gump din Craiova“ și “10 mai vor fi de-a pururi! – Maratonul Regal, ediţia a IV-a“, Cupa Regelui la Oină, Turul ciclist „Cărţile copilăriei pe bicicletă“, box – “O bătaie de multe milioane“, alpinism – “Români salvaţi din Apocalipsă“, fotbal – “Cine va fi noul preşedinte al fotbalului?“,  Sănătate – “Vine vara, bine-ţi pare, dar ai grijă la hidratare!“, curiozități – „Apă beţi, apă jucaţi!“ și “De pe culmea gloriei, în pustiul Siberiei.

020 Revista Sport în România Nr. 20 (Format Digital)

  • Cod produs: rev_sir_20
  • Valabilitate: In Stoc
  • 13.96RON

  • Fara TVA: 12.81RON

Produse similare

019 Revista Sport în România Nr. 19 (Format Digital)

019 Revista Sport în România Nr. 19 (Format Digital)

Din sumarul numărului 19 al revistei “Sport în România”, din luna aprilie, spicuim interviul cu Principele Nicolae: „Timp de patru săptămâni..

13.96RON Fara TVA: 12.81RON

Tags: revista, sport in romania